Tapas

Een tapa is een voorgerecht of tussendoortje in de Spaanse keuken. Tapas kunnen worden gecombineerd om een volledige maaltijd te bereiden, en kunnen koud zijn (zoals gemengde olijven en kaas) of heet (zoals chopitos, die gehavend zijn, gefrituurde baby-inktvis of patatas bravas). In sommige bars en restaurants in Spanje en over de hele wereld zijn tapas uitgegroeid tot een zeer verfijnde keuken. In sommige Midden-Amerikaanse landen staan dergelijke snacks bekend als boca’s. In delen van Mexico worden soortgelijke gerechten botanas genoemd.

Geschiedenis

Voor deze sectie zijn aanvullende citaten nodig ter verificatie. Help alstublieft dit artikel te verbeteren door citaten toe te voegen aan betrouwbare bronnen in deze sectie. Niet-gesourced materiaal kan worden betwist en verwijderd. (Juli 2021) (Lees hoe en wanneer u dit sjabloonbericht verwijdert)

In het Spanje van vóór de 19e eeuw werden tapas geserveerd door posada’s, albergues of bodega’s, die maaltijden en kamers voor reizigers aanboden. Omdat maar weinig herbergiers konden schrijven en weinig reizigers konden lezen, boden herbergen hun gasten een voorbeeld aan van de beschikbare gerechten, op een “tapa” (het woord voor potdeksel in het Spaans).

Van origine waren tapas dunne sneetjes brood of vlees die sherrydrinkers in Andalusische tavernes gebruikten om hun glazen af te dekken tussen de slokjes door. Dit was een praktische maatregel om te voorkomen dat fruitvliegjes boven de zoete sherry zweefden (zie hieronder voor meer uitleg). Het vlees dat werd gebruikt om de sherry te bedekken was normaal gesproken ham of chorizo, die beide erg zout zijn en de dorst opwekken. Hierdoor creëerden barmannen en restauranteigenaren een verscheidenheid aan snacks om met sherry te serveren, waardoor hun alcoholverkoop toenam. De tapas werden uiteindelijk net zo belangrijk als de sherry.

Tapas zijn door de Spaanse geschiedenis heen geëvolueerd door nieuwe ingrediënten en invloeden op te nemen. Het grootste deel van het Iberisch schiereiland werd binnengevallen door de Romeinen, die na hun invasie van Spanje in 212 voor Christus een uitgebreidere olijventeelt introduceerden. en irrigatiemethoden. De ontdekking van de Nieuwe Wereld bracht de introductie van tomaten, zoete pepers en chilipepers, maïs en aardappelen met zich mee, die gemakkelijk werden geaccepteerd en gemakkelijk konden worden verbouwd in het microklimaat van Spanje.

Er wordt ook beweerd dat tapas hun oorsprong vonden in het zuiden van Spanje in de tijd van de Spaanse inquisitie als een middel om publiekelijk conversos te identificeren, joden die zich tot het christendom hadden bekeerd. Omdat tapas vaak voor een deel uit ham of andere niet-koosjere voedingsmiddelen bestaan, kan de onwil van de conversos om welk tapasgerecht dan ook te eten, worden opgevat als een stilzwijgende bekentenis dat ze hun joodse geloof niet hadden opgegeven. Tapas waren dus een hulpmiddel. van de Spaanse Inquisitie.

Er zijn veel tapaswedstrijden in heel Spanje, maar er is slechts één Nationale Tapaswedstrijd[7], die elk jaar in november wordt gevierd. Sinds 2008 vieren de stad Valladolid en de International School of Culinary Arts[8] de Internationale Tapaswedstrijd voor Culinaire Scholen.[9] Jaarlijks komen verschillende scholen van over de hele wereld naar Spanje om te strijden voor het beste tapa-concept.

De tapastraditie is mogelijk begonnen toen koning Alfonso X van Castilië (1221–1284) herstelde van een ziekte door tussen de maaltijden door wijn te drinken bij kleine gerechten. Nadat hij weer gezond was, beval de koning dat tavernes geen wijn aan klanten mochten schenken, tenzij deze vergezeld ging van een kleine snack of “tapa”.
Een andere populaire en modernere verklaring zegt dat koning Alfonso XIII (1886–1941) langskwam bij een beroemde taverne in Cádiz (een Andalusische stad) waar hij een glas wijn bestelde. De ober dekte het glas af met een plakje ham voordat hij het aan de koning aanbood, om de wijn te beschermen tegen het opwaaiende strandzand, aangezien Cádiz een winderige plaats is. De koning bestelde, nadat hij de wijn had gedronken en de ham had gegeten, nog een wijn con la tapa (“met deksel”).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *