Dumpling

Japanse hapjes

Als je een Japans restaurant hebt bezocht of Japans streetfood hebt gegeten, heb je misschien een populair gerecht genaamd ‘Gyoza’ op het menu opgemerkt. Deze heerlijke lekkernijen zijn Japanse dumplings, gemaakt met verschillende vullingen. Ze lijken erg op de Chinese ‘jiaozi’, beter bekend als ‘potstickers’, maar er zijn enkele verschillen.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE VERSCHILLENDE SOORTEN GYOZA DIE IN JAPAN WORDEN GESERVEERD?

Yaki-Gyoza
Het meest voorkomende type Gyoza in Japan is Yaki-Gyoza. Deze stijl van Gyoza lijkt erg op de Chinese ‘potsticker’ dumplings. De bereide dumplings worden in een pan gedaan en korte tijd gebakken. Vervolgens wordt er water aan de pan toegevoegd en wordt er een deksel op geplaatst om de dumplings te stomen. Wanneer het stoomproces is voltooid, wordt het deksel van de pan verwijderd en blijven de Gyoza krokant.

Leeftijd-Gyoza
De Age-Gyoza-methode voor het bereiden van Gyoza resulteert in een resultaat dat sterk lijkt op de Yaki-Gyoza, een knapperige dumpling. Wat bij deze methode verschilt, is dat om Age-Gyoza te produceren, de dumplings eenvoudigweg worden gefrituurd in plaats van gestoomd.

Mushi-gyoza
Mushi-Gyoza resulteert in een veel gezonder alternatief voor Age-Gyoza en Yaki-Gyoza. Om Mushi-Gyoza te maken worden de dumplings gekookt in een bamboestoomboot, zonder dat ze hoeven te frituren.

Sui-Gyoza
Bij deze iets andere versie van Gyoza worden de dumplings in een soep of water gekookt. Dit resulteert in een heel andere textuur dan de andere gebruikelijke methoden: een taaiere en malsere knoedel zonder knapperigheid.

Als het gaat om wat je in je Gyoza moet doen, zijn de keuzes eindeloos. Je kunt een heerlijke en gezonde groente-gyoza maken met verse seizoensgroenten, gekookt in een heerlijke bouillon op basis van soja. Traditioneel worden Gyoza in Japan gevuld met een mix van fijngehakt varkensvlees, champignons en kool, waardoor een heerlijke mix van smaken en texturen ontstaat. De mogelijkheden zijn echter eindeloos als het gaat om het creëren van je eigen Gyoza. Andere populaire vullingen in Japan zijn zeevruchten of garnalen, lamsgehakt en veganistische versies met tofu.

Bij het eten van Gyoza mogen ze niet zomaar gegeten worden, een goede dipsaus is essentieel. Dit kan zo eenvoudig of ingewikkeld zijn als u wilt. Velen eten hun Gyoza met alleen sojasaus om in te dippen. Als je wat avontuurlijker wilt zijn, kun je een Ponzu-saus kiezen voor een extra citrustoets.

Voor een heerlijke sojasausdip meng je Sojasaus met azijn en een scheutje chili-olie. Of als je de voorkeur geeft aan een pittige smaak, meng dan Ponzu Citrus Gekruide Sojasaus met wat sesamolie voor de perfecte Gyoza-begeleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *