Chihetti

Ciccihetti, bijzondere Italiaanse tapas

Venetië heeft jarenlang een vaste plaats ingenomen tussen de populairste bestemmingen ter wereld. Beroemd om zijn prachtige grachten en verbazingwekkende paleizen, beschikt Venetië over een droomachtige sfeer die alleen een stad gebouwd op het water kan oproepen. Het Venetië van de lokale bevolking kan raadselachtig zijn, en geen enkel aspect van de Venetiaanse cultuur is de afgelopen decennia meer onderschat of verkeerd begrepen dan de Venetiaanse keuken.

Een ongelukkige combinatie van slecht beleid van lokale restaurants en gebrek aan opleiding van toeristen heeft geresulteerd in een massale onderwaardering van de Venetiaanse gastronomie. Maar nu, dankzij een hernieuwde belangstelling voor cicchetti, staan traditionele Venetiaanse delicatessen en overheerlijke lokale gerechten weer in de schijnwerpers en worden ze weer gewaardeerd door zowel Italianen als buitenlandse bezoekers.

WAT ZIJN CICCHETTI?
Cicchetti zijn kleine snacks, vergelijkbaar qua concept met Spaanse tapas, die doorgaans worden gegeten vergezeld van een klein glas wijn, een zogenaamde ombra. Sommige theorieën impliceren dat het Venetiaanse woord cicchetto is afgeleid van het Spaanse woord chico, dat werd gebruikt om iets kleins te impliceren, aangezien de grootte van cicchetti zo klein is als een aperitief. Historisch gezien boden bàcari (wijnbars) cicchetti aan samen met de lokale huiswijn om aan de balie van de bar te eten. In de Italiaanse cultuur wordt een goed glas wijn altijd genuttigd bij iets te eten, omdat dit helpt voorkomen dat je onbedoeld dronken wordt!

Er is een grote variatie als het gaat om verschillende soorten cicchetti en afhankelijk van de creativiteit van de chef kunnen ze geheel uniek zijn voor een bepaalde bàcaro of osteria. Cicchetti kan variëren van uovo sodo con arringa (hardgekookt ei gegarneerd met haringfilet), tot acciughe marinate (in azijn gemarineerde ansjovis), tot een kleine portie seppioline alla griglia (gegrilde baby-inktvis), tot panino con il salame (een klein broodje). broodje gevuld met lokale salame).

De meest typische cicchetti, die het meest geliefd zijn bij de Venetianen en die je gegarandeerd in bijna elke bàcaro aantreft, zijn sappige polpette (gefrituurde gehaktballetjes), plakjes gegrilde polenta gegarneerd met overheerlijke romige baccalà mantecato (geroomde kabeljauw) en hapklare crostini met sarde in saor (sardientjes in uien-azijnsaus), om er maar een paar te noemen. Ongeacht de specifieke cicchetti die je tegenkomt, ze moeten allemaal vers bereid zijn en worden over het algemeen gemaakt met seizoensgebonden en lokale producten, net als alle meest authentieke gerechten die je in Italië kunt vinden. Cicchetti kunt u per stuk bestellen of u kunt kiezen voor een cichetada, een schotel met een selectie van de specialiteiten van het huis. De prijs voor een losse cicchetto varieert van € 1,00 tot € 2,50, afhankelijk van het type en de maat.

Welke cicchetti je ook bestelt, ze moeten altijd worden weggespoeld met een ombra van de lokale huiswijn. Ombra, wat zich letterlijk vertaalt naar ‘schaduw’, kan verwijzen naar een klein glaasje rode of witte wijn. Eén legende zegt dat de naam komt van het feit dat Venetiaanse wijnverkopers vroeger op het San Marcoplein wijn verkochten vanuit hun kraampjes in de schaduw van de kerktoren. Terwijl de schaduw verschoof, verplaatsten ze hun kraampjes, waardoor hun ambrosiale drankje koel bleef.

De lokale bevolking zei altijd: ‘Andiamo a bere all’ombra del campanile’, wat betekent: ‘Laten we gaan drinken in de schaduw van de kerktoren.’ Naarmate de jaren verstreken, werd het gezegde afgekort en nu zegt de lokale bevolking eenvoudigweg: ‘Andiamo a bere un’ombra’, of: ‘Laten we een glas gaan drinken.’ Een andere theorie suggereert dat de term ombra voortkomt uit het feit dat het kleine glas en de portiegrootte slechts een “schaduw” is van een echt glas wijn, dus daarom noemen de lokale bewoners het op die manier! Welke verklaring je ook gelooft, het plezier van een lekkere ombra, genoten in het gezelschap van vrienden, leeft nog steeds voort, altijd vergezeld van een cicchetto of twee.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *