Er zijn enkele vruchten waarvan de schillen van nature heel rijk zijn aan gisten. Je kan dat meestal ook zien door βn wit poederachtig laagje dat op de vruchten of bladeren zit.
Enkele voorbeelden hiervan zijn: Jeneverbessen, vlierbessen, vlierbloesem, druiven, (vruchten en blaadjes), onrijpe dennenappels, bramen, bosbessen, vijgen, koolsoorten, de boomschors van berk en populier (Deze kunnen al in de late lente of in de vroege zomer gebruikt worden). Maar ook op andere soorten planten, groenten, vruchten en vooral ook gedroogde vruchten zitten wilde gisten. β Een ander leuk weetje is dat op de schillen van onder andere Lychees en Mangosteen vruchten het probiotische gist Saccharomyces boulardii leeft.
Deze gisten kun je dus ook gebruiken om βn mee te bakken, starterculturen te maken, bier en fruitwijnen en dergelijke mee te starten.
Enkele bronnen:
https://www.growforagecookferment.com/how-to-make-a-wild-yeast-starter/
https://cosmosmagazine.com/science/chemistry/wild-yeasts-make-potent-fungicides