Wat is het minst bittere bier? De IBU-index.

Als je nieuw bent in de wereld van bier, of gewoon geen ontdekkingsreiziger bent als het gaat om deze schuimige dranken, vraag je je misschien af wat het minst bittere bier is? Verder vraag je je misschien af waarom bier überhaupt zo bitter moet zijn. De waarheid is dat bier eigenlijk helemaal niet bitter was. Het was heel zoet. Maar na verloop van tijd, en dankzij de introductie van hop, veranderde dat allemaal.

Tegenwoordig gaan fans van bitterheid over de hele wereld op zoek naar bitterheid buiten de hitlijsten, waar de meesten van ons onze neus voor zouden optrekken. Het is tenslotte een verworven smaak en aroma.

Maar wat maakt bier bitter?

DE GESCHIEDENIS VAN BITTERHEID IN BIER

Voor degenen die het niet wisten: bier was hoogstwaarschijnlijk een gelukkig ongeluk. Mensen zijn inderdaad niet de enige primaten die genieten van gefermenteerd fruit en granen. In het wild is aangetoond dat apen opzettelijk wachten tot het fruit rijpt tot het punt van gisting en het vervolgens in overvloed eten, vermoedelijk vanwege het dronkenschapseffect.

De algemene theorie stelt dat het voor mensen vrijwel hetzelfde was.

Een aardige vrouw heeft op een dag waarschijnlijk haar graan buiten laten staan waar het heeft geregend en is daarna een paar dagen gaan zitten, waarschijnlijk radeloos over het verlies aan graan, om te kijken of het nog te redden was. Het drinken van de vloeistof die zich met het graan verzamelde, zou een euforisch effect hebben veroorzaakt, en zo werd bier geboren.

Waarom?

Gist.

Al het bier wordt gemaakt van twee essentiële ingrediënten: graan, meestal gerst of tarwe, en gist.

Test je gist

Het graan wordt gekookt, geweekt en vervolgens uitgelekt. De overgebleven vloeistof wordt blootgesteld aan gist. De gist zet de suikers en zetmeel in de vloeistof om in alcohol. En voila. Bier.

Het is duidelijk dat het proces in de loop van de tijd veel complexer is geworden. Brouwers realiseerden zich dat ze door het graan te roosteren of te eesten een donkerdere, rijkere smaak konden creëren. Bij dat ovenproces, tegenwoordig mouten genoemd, kwamen ook enzymen in het graan vrij die meer suiker produceerden.

Toen kwamen de brouwers erachter dat het graan gekraakt of gemalen kon worden om gemakkelijker toegang te krijgen tot de suikers in die granen, die vervolgens vrijkwamen in de vloeistof, die nu wort wordt genoemd.

Duizenden jaren lang werd het wort gewoonweg buiten gelaten om te gisten. Brouwers hadden geen idee wat gist was of dat het verantwoordelijk was voor de alcohol in hun favoriete brouwsel.

GEZOND BIER?
Wat ze wel leerden, was dat bier veiliger was dan water. Door het koken en fermenteren werden de meeste, zo niet alle, slechte bacteriën en gifstoffen geëlimineerd, en gezinnen over de hele wereld dronken bij elke maaltijd bier. Toen een kind eenmaal geen borstvoeding meer gaf, was bier de favoriete drank vanwege de veiligheid en hydratatie.

Het was ook zeer voedzaam, met eiwitten en zetmeel die elders moeilijk te verkrijgen waren. Je zou een ondervoede baby kunnen vetmesten met bier.

Houd er rekening mee dat dit bier een zeer laag alcoholgehalte had, dichter bij 1% dan wat dan ook.

ADDITIEVEN IN BIER
Het was toen alleen maar logisch, omdat de belangrijkste brouwers door de tijd heen vrouwen en monniken waren geweest, dat die brouwers zouden experimenteren met verschillende additieven, kruiden, fruit en specerijen, om ze te verkennen met smaakprofielen.

Belgische monniken voegden koriander toe voor witbier.

Duitse brouwers voegden fruit toe aan scherp bier.

Brouwers uit de Andes voegden wortelgroenten en maïs toe.

Voordat hop populair werd, voegden de meeste mensen ‘gruit’ aan hun bier toe om het te conserveren. Gruit is een mix van heide, bijvoet en andere lokaal geteelde kruiden en specerijen. Natuurlijk blijft bier op korte termijn goed bewaard met alleen de alcohol.

BEHOUD
Toch bleef de behoefte aan behoud bestaan, vooral omdat de handel over de hele wereld groeide en zeelieden en reizigers hun bier wilden meenemen.

Het was dus rond diezelfde tijd van wereldreizen en ontdekkingen dat hop de norm in bier werd.

Bier vóór hop, met gruit, was beslist minder bitter, en de bitterheid van hop werd alleen geaccepteerd omdat hop uitstekend bleek te zijn in het veel langer houdbaar houden van bier.

De noodzaak tot conservering leidde ertoe dat bierdrinkers over de hele wereld niet alleen hop verwelkomden, maar ook om nog meer bitterheid vroegen.

HOP EN DE INDEX VAN DE INTERNATIONALE BITTERHEIDSEENHEID

De minst bittere bieren die momenteel op de markt zijn, zijn onder meer:

Blauwe Maan – IBU 11
Leinenkugel’s Zomershandy – IBU 11
Corona IBU – 19.3
Schoktop – IBU 20
Nieuwe Belgische dikke band – IBU 22


Houd er rekening mee dat hoewel IBU niet altijd aangeeft dat uw bier bitter zal zijn, het wel een goede indicatie is dat dit wel het geval zal zijn. Als u op zoek bent naar minder bitterheid, zoekt u naar een minder voor de hand liggende “bier”-smaak. Dus als u zich in een café bevindt, zelfs als uw barman of bedieningspersoneel niet weet wat de IBU-index is, kunt u altijd vragen om een bier met een zachte smaak of een bier dat niet zozeer naar ‘bier’ smaakt.

Auteur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *