Traditioneel Rootbeer

Dit is mijn recept voor root bier, zoals het 100 jaar geleden werd gemaakt, met wat extra twists. Rootbeer is een typisch Amerikaans drankje met een zoete, kruidige smaak dat al sinds het koloniale tijdperk wordt gemaakt. In de twintigste eeuw raakte het traditionele kruidenrecept uit de gratie en begonnen fabrikanten van frisdranken het te maken met kunstmatige smaakstoffen. Bovendien stopten ze met het kweken van wortelbier en brachten ze het in plaats daarvan koolzuurhoudend.

  • Sassafras geeft wortelbier zijn kenmerkende, licht muntachtige smaak. En het wordt traditioneel gebruikt om het bloed te zuiveren in de volksgeneeskunde.
  • Sarsaparilla wordt traditioneel gebruikt als niertonicum en voor de teint.
  • Gember geeft dit wortelbierrecept een rijke, vurige toon. Herbalisten gebruiken gember ter ondersteuning van de cardiovasculaire en metabolische gezondheid, maar ook tegen misselijkheid en maagklachten.
  • Zoethout geeft het recept een subtiele, anijsachtige zoetheid die goed samengaat met sassafras. Zoethout ondersteunt ook de gezondheid van de bijnieren en kan nuttig zijn bij het aanpakken van hormonale onbalans bij vrouwen.
  • Paardebloemwortel voegt de subtielste bittere toon toe aan het brouwsel. Paardebloemwortel ondersteunt ook de gezondheid van de lever.

INGREDIËNTEN:
Sassafras schors
Sarsapilla-wortel
berkenschors
Kliswortel
Zoethout
Venkelzaad
Anijs sterpeulen
Gemberwortel
Kaneel
Groene thee
Kruidnagel

Ik gebruik een kruidenwortelbiermix. Nelson’s Tea – Echt wortelbier. 1 oz voor 10 kopjes water en 1 theelepel hele kruidnagels.

1 kopje Rapadura-suiker
2 capsules S Boulardii
½ kopje kombucha voor starterculturen
10 kopjes water

INSTRUCTIES
Voeg alle kruiden en specerijen toe aan koud water en meng de suiker erdoor.
Laat ongeveer 45 minuten langzaam koken.
Laat het 24 uur trekken en voeg dan starterculturen toe.
Fermenteer enkele dagen in flip-top flessen, bij kamertemperatuur, tot de zoetheid bijna verdwenen is.

Rootbeer op deze ouderwetse manier wordt gemaakt, is het eigenlijk een heel smakelijke en heilzame drank.
Laten we eens nader bekijken welke voordelen sommige specerijen en kruiden hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *