Giststarter

Hoe maak je een giststarter met geoogste en gewassen gist?

In deze tutorial laten we zien hoe je een giststarter maakt voor thuisbrouwen. Onze giststarter wordt gemaakt met wilde gist die is geoogst en gewassen uit de resten van wild bier. Je kunt een giststarter maken met geoogste gist of met vloeibare gist die je in de winkel koopt. Beide processen zijn grotendeels hetzelfde.

Het is erg belangrijk om te weten hoe je een giststarter maakt, omdat deze vaak nodig zijn om grote, hoge ABV-bieren te maken. Door een giststarter te maken, heb je veel meer levensvatbare gistcellen om bier mee te maken dan wanneer je gewoon een pakje vloeibare gist in de winkel zou gooien. Als je droge gist gebruikt, hoef je geen giststarter te maken, omdat droge gist meer levensvatbare gistcellen heeft. Hoewel vloeibare gist populairder is en in meer varianten verkrijgbaar is voor verschillende bierstijlen.

Om het maximale uit je vloeibare gist te halen, moet je een giststarter maken. Dit proces is ook belangrijk om te weten voor brouwers met een beperkt budget. Door een giststarter te maken, kun je geld besparen omdat je de gist één keer kunt oogsten of één gistpakket kunt kopen en deze vervolgens meerdere keren kunt gebruiken. Bekijk de onderstaande bronnen voor een video over het oogsten en wassen van gist, onze video’s over houtbier, brouwapparatuur en een printbare gistgidsposter, zodat je altijd weet wat voor soort gist je moet gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *