Het nieuwste bier dat wordt gebrouwen in Clawhammer’s zelfgebrouwde “testkeuken” is een Berliner Weisse met vatbehandeling. Dit is een laagalcoholisch witbier dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. De uiteindelijke smaak zal een beetje zuur zijn en helemaal niet erg bitter.
Berliner Weisse-stijlrichtlijnen
Friszuur en licht bitter.
Een milde tarwesmaak met een lichte body.
Zeer weinig tot geen hopkarakter (IBU’s 3-8).
Laag alcoholpercentage (2,8% – 3,8%).
Og: 1.028-1.032.
Fg: 1,003-1,006.
Vatengeconditioneerde Berliner Weisse – Homebrew Receptvideo
Hier is de video, voor het geval je niet het leestype bent. Als je echter geïnteresseerd bent in het brouwen van dit bier, scroll dan naar beneden voor de volledige receptdetails.
Water
Beginwatervolume: 25,4 liter (6,7 gallon).
Mout en hop
2-rijige Duitse pils: 3 pond. (1,4kg) (50%)
Duitse tarwemout: 3 pond. (1,4kg) (50%)
1 ons. Hallertau (28,3 g)
Maischen en hop
We pureerden 60 minuten bij 133F (56,1C), verhoogden de temperatuur gedurende 15 minuten naar 152F (66,7C) en verhoogden vervolgens de temperatuur naar 170F (76,7C) voor een mashout van 10 minuten. Dit is wat je een step-mash noemt.
Inmasseren
We hebben ook onze hop toegevoegd, 1 oz. (28,3 g) Hallertau, aan het begin van de puree, ook wel ‘eerste worthoppen’ genoemd.
Toevoegen van eerste worthop
Leuk weetje: we gebruikten ook een hopsoort die oorspronkelijk uit Duitsland komt, Hallertau. Dit is historische hop die perfect is bij het brouwen van traditionele recepten zoals deze.
B’ olie
Voor dit bier hebben we slechts 15 minuten gekookt. Het was zo kort omdat normaal gesproken een Berliner Weisse helemaal niet wordt gekookt, maar we wilden er zeker van zijn dat alles wat levend was, werd afgekookt, zodat ons bier niet besmet zou raken.
Gist en fermentatie
We koelden af tot 70F (21,1C) en gooiden vervolgens onze gist erin. Let op: we hebben voor dit bier een speciale gist gebruikt: White Labs Berliner Weisse Blend WLP630.
wlp630 berliner weisse gistmengsel
Deze blend is perfect voor een Berliner Weisse omdat er Saccharomyces (normale gist) en Lactobacillus in zitten, een speciaal soort bacteriën die de Berliner Weisse zijn zure smaak geven.
Gist pitchen
We hebben dit twee weken gefermenteerd bij 70F (21,1C) en zijn van plan om de vaten gedurende 12 weken te conditioneren
Benchmarks
Beginnende zwaartekracht – 1.030
Eindzwaartekracht – 1.010
Uiteindelijk vatvolume: 5,0 gallon (18,9 liter)
ABV – 2,63%
het nemen van de beginnende zwaartekracht
We nemen vaak een zwaartekrachtmonster terwijl we ons wort afkoelen tot de gisttemperatuur
Proefnotities
We hebben een proefvideo gemaakt over dit bier nadat het ongeveer 8 maanden had gerijpt. Bekijk deze om te zien hoe dit recept is geworden.