Sap bier

Berkensap bier heel bijzonder

We vonden een recept dat als volgt ging:

‘Doe voor elke liter berkenwater een liter honing, goed door elkaar geroerd; kook het dan bijna een uur met een paar kruidnagels en een beetje limoenschil, en houd het goed afgeschuimd. Als het voldoende gekookt is en koud wordt, voeg er dan drie of vier lepels goed bier aan toe om het te laten werken… en als de test begint te bezinken, fles het dan op. . .”.

Het klonk best aardig en simpel. Bovendien hadden we veel berkensap (in dit bericht lees je hoe je het zelf kunt extraheren en nog veel meer curiosa!) dus we hebben geprobeerd het te maken! De eerste keer hebben we het recept nauwgezet gevolgd, maar het bleek te zoet. Bovendien gebeurde er een onvoorziene gebeurtenis. We gebruikten normaal bier en op een gegeven moment beseften we dat het fermentatieproces op de een of andere manier niet echt op gang kwam. Toen beseften we dat op het moment dat het recept werd geschreven, het bier normaal gesproken nog steeds werkende gist bevatte. Het bier dat we gebruikten deed dat niet, daarom moesten we een klein beetje droge gist toevoegen die begint te werken bij 42° C.

Sapbier van Due fili d’erbaSapbier van Due fili d’erba

Dus toen begon het te gisten. De fermentatietijd bedraagt 10 dagen. Je kunt het langer laten staan als je flessen goed afgesloten zijn. Hoe dan ook, na 10 dagen heeft de smaak al zijn rijpheid bereikt.

Sapbier van Due fili d’erba

De tweede keer hebben we enkele wijzigingen aangebracht in het originele recept. We gebruikten de helft van de honing die in het recept stond, dus 1/8 gallon (1 gallon komt neer op 4 liter). In grammen doen we 100 g Finse boshoning in het kokende sap plus 30 g kastanjehoning per liter.

De flessen die wij gebruikten waren een halve liter per stuk. Ze moeten een luchtdichte afsluiting hebben omdat tijdens de fermentatie de druk zal stijgen en de sluiting deze zal moeten bevatten.

Sapbier van Due fili d’erba

Berkensap bier
Voor 1 liter bier
Ingrediënten: Sapbier van Due fili d’erba

1 liter en 1 dl sap*
50 g bier
130 g honing
Citroenschil van 1 citroen
4 kruidnagels
Zeer weinig gist (zie foto hierboven)

  • Een deel van het sap zal tijdens het kookgedeelte verdampen, dus gebruik een klein beetje meer om de flessen te vullen.

Instructies:

Kook het sap met honing, bieslook en citroen gedurende 1 uur
Laat het gearomatiseerde sap afkoelen tot het warm is en voeg het bier toe
Bottel het sap en voeg de gist rechtstreeks in de flessen toe
Open de fles vanaf nu gedurende 10 dagen niet
Draai de fles enkele keren per dag voorzichtig ondersteboven, zodat de gist zich beter zal verdelen
De smaak is fris, ergens tussen mede en witbier. Lekker bij vis of salade, of gewoon zo.

Sapbier van Due fili d’erba

Open de fles bij voorkeur buiten zodat je ziet hoeveel schuim er uit komt. Zorg ervoor dat u een groot glas bij u heeft en giet het onmiddellijk na het openen in, niet snel maar gestaag.

Genieten! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *